Formațiunea amintește că textul Constituției permite președintelui să desemneze orice membru al Guvernului ca prim-ministru interimar.
„Operația de genunchi a lui Ponta este o urgență juridică, mai degrabă decât una medicală. Atragem atenția că autosuspendarea lui Ponta din funcția de prim-ministru este o stratagemă lașă și vicleană, prin care încearcă să supraviețuiască politic. Victor Ponta, fugar în Turcia și anchetat penal, nu mai are căderea să propună nimic, cu atât mai puțin înlocuitorul lui la șefia Guvernului. Conform Constituției României, art. 107, alin. 3, „dacă primul-ministru
[…] este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar…”. Prin urmare, Președintele îl poate desemna ca premier interimar pe oricare membru al Guvernului. Dacă Iohannis îl desemnează pe Oprea, cum îi cere Ponta, înseamnă că au o înțelegere ocultă, ceea ce ar fi extrem de grav”, afirmă conducerea partidului într-un comunicat.
Formațiunea politică adaugă că speră că președintele nu are un „blat” cu Victor Ponta și Gabriel Oprea, prin care să favorizeze fuga lui Victor Ponta de justiție și diverse stratageme de supraviețuire politică și de menținere la putere a unui grup de interese legat prin cumetrii vizibile sau subterane.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta au un aranjament stabilit încă dinaintea plecării lui Ponta în Turcia, prin care șeful Guvernului își ia „un moment de respiro”, un colac de salvare pentru a nu demisiona după acuzațiile DNA, a afirmat, la B1, fostul președinte Traian Băsescu.
El a apreciat că această înțelegere între președinte și premier rezultă din faptul că vicepremierul Gabriel Oprea a fost propus pentru conducerea interimară a Guvernului de către Ponta, în condițiile în care Constituția prevede că președintele este cel care desemnează care dintre membrii Guvernului poate prelua interimar postul de prim-ministru.
Premierul Ponta a anunțat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar își va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere președintelui Iohannis să îi încredințeze vicepremierului Oprea atribuțiile de prim-ministru în acest interval.
Oprea va avea inclusiv atribuția de a conduce ședințele de guvern.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Ponta, aflat la spitalul din Istanbul, nu precizează cât anume va mai sta în Turcia, spunând doar că medicii au decis că poate fi externat, dar că trebuie ca, în următoarele 7 zile, să parcurgă zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente și supraveghere.
Surse apropiate premierului precizau, înaintea acestui mesaj, că Ponta nu va reveni duminică în țară, ci va mai rămâne în Turcia, pentru o perioadă estimată la aproximativ o săptămână.
„Ulterior acestor proceduri, va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie și tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni”, a scris Ponta pe Facebook.
El precizează că, în aceste condiții, luni dimineața îi va trimite președintelui Klaus Iohannis solicitarea ca, în baza articolului 107 din Constitutuție, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcției de prim-ministru, inclusiv conducerea ședințelor de guvern, în această perioadă.
În scrisoarea pregătită să-i fie transmisă lui Iohannis, premierul Ponta arată că, la 15 iunie, a suferit o intervenție chirugicală, care nu putea fi amânată, la piciorul stâng, iar tratamentul post-operator impune imobilizarea sub supraveghere medicală, motiv pentru care îi cere să îl acorde vicepremierului Oprea atribuțiile de prim-ministru începând cu 22 iunie și până la momentul în care el își va relua activitatea.
Scrisoarea către Iohannis a fost înregistrată la cabinetul premierului vineri, 19 iunie, dată la care persoanele apropiate premierului spuneau că medicii vor decide duminică, 21 iunie, dacă Ponta poate reveni în țară.
Surse oficiale au declarat anetrior agenției MEDIAFAX că premierul Victor Ponta va fi externat duminică din spitalul din Istanbul, unde a fost operat la genunchi în urma unei accidentări la un meci de baschet, urmând să anunțe dacă va reveni în țară sau va rămâne în Turcia pentru consultații periodice.
Externarea a fost decisă în urma unei noi consultații efectuate, duminică dimineața, de către medicii turci, care i-au recomandat însă și consultații periodice, au arătat sursele citate.
La rândul său, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că Ponta va transmite o adresă către președintele Klaus Iohannis privind desemnarea viceprim-ministrului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar pentru o perioadă, conform legii, de cel mult 45 de zile.
„Decizia prim-ministrului Guvernului României, Victor Ponta, vine în contextul intervenției chirurgicale suferite la genunchiul stâng, la începutul acestei săptămâni, într-o clinică din Turcia. Medicii au decis că premierul Victor Ponta poate fi externat, urmând ca în următoarele 7 zile acesta să urmeze, zilnic, un control de specialitate. Procesul complet de recuperare, constând în tratamente și fizioterapie, va dura alte 14 zile, astfel încât în maximum 28 de zile prim-ministrul Victor Ponta își va putea relua activitatea normală la Palatul Victoria”, se arată în comunicat.
Executivul mai transmite că activitatea Guvernului nu va fi afectată în acest timp, Ponta delegându-i lui Oprea toate atribuțiile de coordonare a Guvernului, și că premierul va reveni la birou „în cel mai scurt timp posibil”.
La începutul acestei săptămâni, avocata lui Ponta a fost la Direcția Națională Anticorupție, unde ar fi urmat să se prezinte premierul, urmărit penal pentru trei infracțiuni în dosarul lui Dan Șova, și, potrivit unor surse oficiale, ar fi cerut atunci o amânare cu o săptămână, până la 22 iunie, a audierii premierului, motivând că acesta este în Turcia pentru operația la genunchi.
Anterior operației, Ponta estima că va reveni în țară cel târziu vineri, el mandatându-l pe vicepremierul Gabriel Oprea să asigure conducerea Guvernului doar până în 19 iunie inclusiv. Vineri însă, premierul a fost evaluat de medicii turci, iar aceștia au decis că nu este oportună externarea sa în cursul acestei zile și i-au recomandat să rămână spitalizat până duminică.
Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, care l-a vizitat recent pe premierul Victor Ponta la spital și păstrează legătura cu acesta, declara, joi, agenției MEDIAFAX că șeful Guvernului va fi consultat vineri de o echipă medicală care va decide dacă poate părăsi spitalul sau trebuie să mai rămână sub observație, în funcție de aceasta mandatul lui Gabriel Oprea la conducerea Guvernului urmând să fie sau nu prelungit.
Premierul Ponta este internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde a fost operat luni la genunchiul stâng.
El a plecat spre Turcia împreună cu președintele turc Recep Erdogan, în urmă cu o săptămână, din Baku (Azerbaidjan), după ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene.
Marți, Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că operația a fost mult mai complicată decât se anticipa și că este convins că, până în luna decembrie, va putea face sport din nou, susținând că are totală încredere în medicii români, dar în țară era imposibil să aibă liniște și odihnă
Medicul Ion Codorean, care l-a însoțit pe Victor Ponta în Turcia, la operație, a relatat pentru Gândul cum a decurs intervenția, spunând că premierul nu va avea voie să calce și să se sprijine pe picior minimum trei săptămâni și că i-a recomandat ca în acest interval să nu meargă la guvern.
Ion Bogdan Codorean este specialist în traumatologie sportivă la Spitalul Militar Central din București, fiind cel care l-a consultat pe premier și i-a stabilit diagnosticul: ruptură veche de ligament încrucișat anterior, ceea ce a determinat o ruptură de menisc intern și leziuni foarte mari de cartilaj.
În privința tratamentului post-operator, medicul spunea că recuperarea contează foarte mult pentru ca rezultatul să fie foarte bun, precizând că după o astfel de intervenție pacientul nu are voie să calce și să se sprijine pe picior timp de cel puțin trei săptămâni.
Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, cel mai mare centru medical privat din Turcia, este cel la care s-a operat și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în noiembrie 2011 și în februarie 2012.
Presa din Turcia a scris în mai multe rânduri despre strânsele legături dintre președintele Turciei, Recep Erdogan, și spitalul din Istanbul. Potrivit jurnaliștilor turci, soția șefului de stat este acționar majoritar și coordonează activitatea spitalului.